piątek, 14 listopada 2014

Lokshen kugel czyli aromatyczna zapiekanka z łazanek, twarogu i gruszek


Kugel to tradycyjne żydowskie danie, czyli babka ziemniaczana z cebulką pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W kuchniach tych do kugla czasem dodaje się też skwarki lub żeberka wieprzowe. W kuchni żydowskiej często przyrządzany jest z mięsem kaczki. 
Ja przygotowałam jego słodką, deserową wersję czyli lokshen kugel, przygotowywaną z makaronu jajecznego, jajek i twarogu. Do swojej wersji dodałam musu gruszkowego, mocno przyprawiłam, mam nadzieję że Wam posmakuje :)


Składniki dla 4 osób:


  • opakowanie makaronu Czaniecki łazanki
  • 250 g białego pełnotłustego sera
  • 100 ml śmietanki
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 100 g rodzynek
  • 2-3 gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • łyżka kardamonu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do posmarowania formy


Makaron łazanki Czaniecki ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedziłam i przelałam zimną wodą. Z gruszek i odrobiny wody ugotowałam mus. Twaróg bardzo dokładnie rozdrobniłam widelcem. W misce miksera wymieszałam twaróg, śmietankę, jajka, masło, ostudzony mus, cukier, rodzynki i przyprawy. Do masy dodałam ostudzony makaron, całość dokładnie wymieszałam. Do wysmarowanej masłem formy przelałam masę. Piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż do zrumienienia wierzchu. Lokshen kugel można jeść na zimno lub ciepło, jedynie po wyjęciu piekarnika trzeba jej dać 20 minut na stężenie, łatwiej będzie kroić :)

Smacznego!




zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...