wtorek, 7 lipca 2015

Zapiekanka rybna z dorszem bacalhau


Dorsz Bacalhau przygotowywany jest według tradycyjnej portugalskiej receptury - po półrocznym leżakowaniu w solance jest suszony a na koniec mrożony, dzięki czemu jest mega soczysty nawet po upieczeniu.

Składniki na zapiekankę dla 2 osób:



  • 2 płaty dorsza (ok 1/2 kg), można też użyć innej ryby
  • 1 duża cebula
  • 6 średnich ziemniaków
  • szklanka śmietanki
  • sól, pieprz
  • do posypania spora garść koperku


Rybę rozmroziłam w lodówce i podzieliłam na cząstki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam pokrojoną na talarki cebulę, kawałki ryby i ziemniaki (surowe) pokrojone na cienkie plasterki. Każdą warstwę delikatnie soliłam i pieprzyłam. Całość zalałam śmietanką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Warto przed wyjęciem sprawdzić czy ziemniaki się upiekły. Przed podaniem posypałam obficie posiekanym koperkiem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...