poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim


Nie masz pomysłu czym ugościć teściową i sprawić, żeby jej szczęka opadła z wrażenia? Zrób polędwiczkę wieprzową w cieście francuskim! ;)

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 pomidorów suszonych w oliwie
  • ząbek czosnku
  • 5 - 6 plasterków suszonej szynki
  • 1/2 cukinii
  • sól, pieprz do smaku
  • masło klarowane


Polędwiczkę umyć, wyciąć błonki, osuszyć i obsmażyć na maśle klarowanym. Pomidory zmiksować z czosnkiem, oliwą z zalewy, posolić, popieprzyć do smaku. Mięso ostudzić i posmarować pomidorowym pesto. Rozłożyć blat ciasta francuskiego, a na nim plasterki cukinii, na nich szynkę i polędwiczkę, zawinąć, boki zabezpieczyć, żeby paczuszka się nie otworzyła podczas pieczenia :)
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba dać polędwiczce odetchnąć przez 10 minut zanim ją pokroimy.
Podawać na miksie sałat. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...