Strony

środa, 2 maja 2012

Garnek rzymski

Garnek rzymski - gliniane naczynie do zapiekania, modny gadżet slow foodowy, jak zapewnia producent pozwala na gotowanie z zachowaniem wartości odżywczych potraw.

Ja mam taki węgierskiej firmy Pataki Keramia:


Pieczenie w takim garnku ma same zalety:

  • gotujemy zdrowo i dietetycznie
  • można ugotować cały obiad w jednym naczyniu, czyli oszczędza czas 
  • długo utrzymują ciepło, czyli nie ma potrzeby odgrzewania dla spóźnionych domowników :)
  • jeżeli mamy piekarnik z programowaniem czasu włączania, obiad może się nam sam ugotować i czekać na nasz powrót

Warto tylko przestrzegać paru zasad:

  • garnek przed pieczeniem należy wymoczyć w letniej wodzie by porowata powierzchnia naczynia wchłonęła wodę, którą później w trakcie pieczenia oddaje, odparowując
  • wstawiamy go zawsze do zimnego piekarnika
  • wyjmujemy chwytając z obu stron i stawiamy na ściereczce lub drewnianej desce, nie wolno stawiać na zimnym!
  • nie myjemy detergentami, naczynie po użyciu należy znowu wymoczyć
  • umyte trzymać w przewiewnym miejscu, w żadnym pudełku czy folii, u mnie stoi poprostu na półce w kuchni

W garnku piekę np udka kurze (na pół godziny przed końcem odkrywam pokrywę, żeby się przypiekły):




























A kilka dni temu włożyłam do garnka kurę nadzianą mandarynkami z ziemniakami w mundurkach, ustawiłam programator i pojechaliśmy z Narzeczonym na wycieczkę nad Świder. 
Po powrocie czekał na nas pachnący domek i obiadek:




2 komentarze:

  1. to był doskonały zakup i pycha jedzenie... polecam. a odkąd się okazało, że piekarnik wie kiedy się samodzielnie włączyć i wyłączyć to po prostu bajka... w zapowiedziach były jabłka pieczone - czy coś o tym wiadomo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem... teoretycznie powinno się mieć inny garnek do mięs, inny do wypieków, czyli do jabłek chyba też...

      Usuń