Strony

wtorek, 13 listopada 2012

Alzacka baba drożdżowa - Kouglof


Któregoś wieczoru przed snem oglądałam program kulinarny, w którym przygotowywane były te babki, tak mnie wzięło, że musiałam ją następnego dnia zrobić!
I tak nam się spodobała, że postanowiliśmy również taką upiec na Święta, więc proponuję ją Wam jako wypiek Bożonarodzeniowy... Jej smak, zapach a szczególnie te rodzynki i przypieczone migdały już w listopadzie przywołały atmosferę świąteczną :)


Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże garści rodzynek
  • kieliszek rumu
  • kilka migdałów obranych ze skórki

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wsypać do miseczki, zalać rumem i odstawić.
Mleko delikatnie podgrzać, dodać łyżkę cukru, drożdże rozkruszyć i wrzucić do mleka, dodać łyżkę mąki, masę rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Przesianą mąkę wymieszać z solą, pozostałym cukrem, roztrzepanymi jajkami i rozczynem. Wyrobić ciasto, w trakcie dodać roztopione i ostudzone masło, wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać odcedzone rodzynki, wyrobić przez chwilę, uformować kulę, oprószyć ją delikatnie mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrobić kilkoma ruchami rąk, włożyć do formy wysmarowanej masłem. W każde zagłębienie formy włożyć po jednym migdale, po wyjęciu upieczone migdały będą jej pięknym i smakowitym zwieńczeniem. Ja swoją piekłam w glinianej formie o średnicy 23 cm. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Po wyjęciu studzimy na kratce i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wiele o niej słyszałam, ale jeszcze nigdy nie jadłam! Wygląda bosko!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna. Mój mąz oszaleje na jej punkcie (jeśli mi wyjdzie). Zapisuję!!

    OdpowiedzUsuń