Strony

wtorek, 30 grudnia 2014

"Kuchnia domowa, czyli synowa kontra teściowa" recenzja książki


Zapraszam na recenzję książki blogerki kulinarnej - Doroty Dardzińskiej - autorki bloga widelceminozem.pl


poniedziałek, 15 grudnia 2014

Barszcz czerwony czysty


Bardzo prosty barszcz, praktycznie robi się sam…


niedziela, 14 grudnia 2014

"Make cooking easier" recenzja książki kucharskiej Zosi Cudny


Make cooking easier to jeden z popularniejszych blogów kulinarnych, do którego często zaglądam. Cenię go za prosto napisane przepisy i piękne zdjęcia potraw oraz etapów ich wykonania krok po kroku. Zapraszam do przeczytania mojej opinii o książce…


sobota, 13 grudnia 2014

Jajecznica z twarogiem i kminkiem według Zosi Cudny


Jajecznicę lubię, robię ją często. Lubię z dodatkami, z pomidorem, chlebem, szynką, boczkiem, słoniną, cebulą, szczypiorkiem, a nawet chłopską - z mąką… Ale z serem białym nigdy jeszcze nie próbowałam, dlatego szybko musiałam wypróbować ten przepis z książki Zosi Cudny. Zapraszam do wypróbowania, jest pyszna!

czwartek, 11 grudnia 2014

Zupa krem z jasnych warzyw z gruszką


Zimno i ponuro za oknem, chce się jeść coś sycącego, rozgrzewającego i poprawiającego humor. Zapraszam do wypróbowania przepisu na szybką i nieskomplikowaną zupę...


środa, 10 grudnia 2014

Policzki wołowe duszone z warzywami w czerwonym winie


Uwaga, waga, policzki wołowe do kupienia w pewnym sklepie na B… taka wiadomość obiegła niedawno fora dla blogerów kulinarnych. Pobiegłam i ja do swojego sklepu i policzki nabyłam, wyszły tak pyszne, że zaraz kupiłam kolejne i schowałam do zamrażalnika :)


wtorek, 9 grudnia 2014

Fotograficzno - dekoratorskie warsztaty z makaronem Malma


W weekend ponad dwa tygodnie temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach organizowanych przez producenta makaronów Malma. W pięknym domu w Konstancinie poznawaliśmy fotograficzne triki i sposoby przygotowywania dekoracji świątecznych.
Zapraszam na fotorelację…


poniedziałek, 8 grudnia 2014

Sztuka mięsa upieczona w korzennym piwie na kapuście kiszonej


Zostałam zaproszona do wypróbowania w kuchni nowego piwa Książęcego Chlebowo Miodowego z dodatkiem miodu lipowego. Postanowiłam upiec w nim mięso, tzw. sztukę mięsa…
Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu:

środa, 3 grudnia 2014

Bezy kakaowo - cynamonowe z orzechami laskowymi


Zawsze po przygotowaniu tiramisu zostaję z czterema białkami i zastanawiam się jak je zużyć. Prawie zawsze są to bezy. Dzisiaj powstała wariacja z dodatkiem kakao i cynamonu z dodatkową orzechową posypką.
A przepis na doskonałe tiramisu znajdziecie - TUTAJ.


wtorek, 2 grudnia 2014

Gęsie pipki według Balbiny Przepiórko


Jeden z moich ostatnich zakupów książkowych - "Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko" autorstwa Piotra Bikonta zaowocował fascynacją kuchnią żydowską… Mam ochotę na spróbowanie wszystkich przepisów, a na pierwszy ogień wzięłam gęsie pipki. Według Bikonta są to duszone w całości gęsie żołądki a nie nadziewane szyjki gęsie jak podają niektóre przepisy - zapraszam do spróbowania…

poniedziałek, 1 grudnia 2014

Risotto z jarmużem i kurczakiem


Bardzo dawno nie robiłam risotto, a to takie wdzięczne i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu danie. Dla mnie jedynym problemem przy przyrządzaniu risotto jest brak drobiowego rosołu, ratuję się wtedy mrożonym (zawsze staram się mieć opakowanie w zamrażarce) albo na szybko przygotowuję bulion warzywny.
Tym razem jako dodatek do ryżu wykorzystałam mięso z pieczonego dzień wcześniej kurczaka (można je zastąpić podsmażoną piersią kurczaka) oraz jarmuż toskański (cavolo nero), który ma mniejsze i węższe liście od jarmużu zielonego.