niedziela, 3 lutego 2013

Marchewkowa zupa krem


Sycąca, rozgrzewająca, pięknie wyglądająca, w sam raz na słotę i poprawę humoru...

Składniki dla 4 osób:


  • 1 kg marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie litr bulionu


Marchew umyć, pokroić na małe kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce. Na maśle podsmażyć cebulę, czosnek, imbir, po chwili dodać marchewkę, podsmażyć przez minutę, zalać wodą lub bulionem. Gotować do miękkości. Zupę zmiksować, można dodać kilka łyżek śmietany.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...