Kolejny przepis z książki Nigellissima i zarazem kolejny na szybką i prostą kolację dla dwojga...
Składniki dla 2 osób:
- 200-250g pełnoziarnistego makaronu
- 10 oliwek bez pestek (w przepisie zielone, ja dałam czarne)
- 10 filecików anchois
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych (ja nie miałam, dałam pestki słonecznika)
- kilka gałązek natki pietruszki
- skórka starta z połówki cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Zmiksuj pozostałe składniki, uważaj tylko na sól, bo anchois są już słone, po odcedzeniu dolej do nich ok. 1/4 szklanki wody z gotowania (nie wylewaj reszty!) i ponownie zmiksuj. Połącz z makaronem, jakby był za suchy dolej trochę wody z makaronu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz