czwartek, 10 kwietnia 2014

Wytrawne tosty francuskie


Tosty francuskie to danie z cyklu "nie marnuję jedzenia". Zazwyczaj robię je na słodko maczając bułkę z jajku rozmąconym z mlekiem, cukrem pudrem i cynamonem, ale od czasu do czasu nie mam ochoty na słodkie i robię tosty wytrawne.

Na wielki głód biorę 2 kromki pieczywa, wkładam pomiędzy nie plasterek wędliny i sera żółtego,  albo gruby plaster mozarelli, mocno ściskam, namaczam w jajku rozmąconym z odrobiną mleka i smażę na maśle klarowanym. A na mniejszy głód proponuję maczać chleb w rozmąconym jajku z tarkowanym serem, smażyć na maśle, a na koniec poukładać na kromkach plasterki szynki parmeńskiej.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...