Składniki dla 4 osób:
- 4 gęsie nogi
- 4 twarde gruszki
- pół szklanki świeżej lub suszonej żurawiny
- kieliszek porto
- sól, pieprz
- 3 łyżki majeranku
Udka umyłam, wysuszyłam, natarłam porządnie solą, pieprzem i majerankiem i zamknęłam w szczelnym naczyniu na noc. Następnego dnia ułożyłam nogi skórą do dołu w brytfance, obłożyłam dwoma gruszkami pokrojonymi w ósemki (bez obierania), posypałam żurawiną, polałam porto i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 100 stopni. Po 3 godzinach pieczenia dołożyłam kolejne 2 gruszki pokrojone na ósemki i piekłam kolejne 30 minut. Później otworzyłam brytfankę, nogi obróciłam skórą do góry i zwiększyłam temperaturę do 140 stopni. Piekłam 30 minut do zarumienienia skórki.
Smacznego!
Dziękuję za dołączenie przepisu do mojej akcji kulinarnej! Pozdrawiam z Doliny smaków!
OdpowiedzUsuń