poniedziałek, 18 listopada 2013

Śliwkowa granola


Składniki:


  • 2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka płatków orkiszowych
  • szklanka płatków żytnich
  • pół szklanki płatków gryczanych
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika
  • ćwiartka szklanki sezamu
  • szklanka soku śliwkowego
  • pół szklanki płynnego miodu
  • 1/4 szklanki oleju bezzapachowego
  • szklanka suszonej żurawiny
  • 10 suszonych fig
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki TYCH suszonych śliwek


Wymieszać w dużej misce płatki z pestkami. Sok zagrzać z olejem i miodem. Wymieszać z płatkami. Przygotowaną masę wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. W czasie pieczenia masę przemieszać kilka razy. Po ostudzeniu dodać do granoli żurawinę, śliwki, figi pokrojone na ćwiartki i drobno pokrojoną czekoladę. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Zjadać z ciepłym mlekiem lub jogurtem.

Smacznego!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...