Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- szklanka płatków orkiszowych
- szklanka płatków żytnich
- pół szklanki płatków gryczanych
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- ćwiartka szklanki sezamu
- szklanka soku śliwkowego
- pół szklanki płynnego miodu
- 1/4 szklanki oleju bezzapachowego
- szklanka suszonej żurawiny
- 10 suszonych fig
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 szklanki TYCH suszonych śliwek
Wymieszać w dużej misce płatki z pestkami. Sok zagrzać z olejem i miodem. Wymieszać z płatkami. Przygotowaną masę wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. W czasie pieczenia masę przemieszać kilka razy. Po ostudzeniu dodać do granoli żurawinę, śliwki, figi pokrojone na ćwiartki i drobno pokrojoną czekoladę. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Zjadać z ciepłym mlekiem lub jogurtem.
Smacznego!
Domowa granola jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńJa, od kiedy zrobiłam sama, innej nie tykam...
Usuń