niedziela, 17 listopada 2013

Wariacja na temat gruzińskiej zupy bozbasz


Wiem, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie na zdjęciu, ale jej smak ostro-kwaśno-słodki wart jest wypróbowania...

Składniki:

  • żeberko jagnięce
  • słoiczek lutenicy
  • 2 marchewki
  • szklanka czerwonej ugotowanej fasoli
  • 6 ząbków czosnku
  • cebula
  • pół szklanki soczewicy
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • sól, pieprz do smaku


Mięso umyć, zalać wodą, gotować do miękkości. Miękkie mięso oddzielić od kości, drobno pokroić, podsmażyć z posiekaną cebulą i drobno pokrojoną marchewką. Dodać do wywaru wraz z lutenicą, fasolą, soczewicą, drobniutko posiekaną chili bez pestek, gotować 15 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, orzechy i natkę pietruszki. Gotować 5 minut i już można podawać :)

Smacznego!




5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, treściwa i rozgrzewająca ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie :) tylko co to jest "lutenica" ? :D prosze o pomoc, bo chetnie zrobiłabym taką zupkę :D Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lutenica (ljutenica) to przecier zrobiony a papryki, pomidorów, często bakłażanów z dodatkiem czosnku, cząbru, chili. Można ją zrobić samemu albo kupić np. firmy Premium Rosa. Albo zastąpić przecierem pomidorowym i paprykowym i ostro doprawić.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) chętnie wypróbuję przepis, oczywiscie jeśli dodam na bloga to dam odnośnik kto jest autorem przepisu :) ppozdrawiam i dziękuję za inspirację ! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...