Wiem, że nie wygląda zbyt atrakcyjnie na zdjęciu, ale jej smak ostro-kwaśno-słodki wart jest wypróbowania...
Składniki:
- żeberko jagnięce
- słoiczek lutenicy
- 2 marchewki
- szklanka czerwonej ugotowanej fasoli
- 6 ząbków czosnku
- cebula
- pół szklanki soczewicy
- 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich
- 1 mała papryczka chili
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- olej
- sól, pieprz do smaku
Mięso umyć, zalać wodą, gotować do miękkości. Miękkie mięso oddzielić od kości, drobno pokroić, podsmażyć z posiekaną cebulą i drobno pokrojoną marchewką. Dodać do wywaru wraz z lutenicą, fasolą, soczewicą, drobniutko posiekaną chili bez pestek, gotować 15 minut. Dodać wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, orzechy i natkę pietruszki. Gotować 5 minut i już można podawać :)
Smacznego!
Wygląda pysznie, treściwa i rozgrzewająca ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie :) tylko co to jest "lutenica" ? :D prosze o pomoc, bo chetnie zrobiłabym taką zupkę :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńLutenica (ljutenica) to przecier zrobiony a papryki, pomidorów, często bakłażanów z dodatkiem czosnku, cząbru, chili. Można ją zrobić samemu albo kupić np. firmy Premium Rosa. Albo zastąpić przecierem pomidorowym i paprykowym i ostro doprawić.
UsuńDziękuję za odpowiedź :) chętnie wypróbuję przepis, oczywiscie jeśli dodam na bloga to dam odnośnik kto jest autorem przepisu :) ppozdrawiam i dziękuję za inspirację ! :)
UsuńDziękuję :)
Usuń