Kolejne szybkie, łatwe i proste danie do przygotowania - tarta z kalafiorem, porem i tajemniczym sosikiem twarożkowym :)
Składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1/2 młodego kalafiora
- 1 por
- małe chili
- 100 g twarożku
- pół szklanki mozarelli
- kilka kropli oliwy
- łyżka kuminu
- sól, pieprz
Pora kroimy i podduszamy na maśle z solą i pieprzem.
Ciasto rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć papieru w który zawinięte jest ciasto), odcinamy jeden wąski kawałek z dłuższego boku i kładziemy go w poprzek ciasta dzieląc je w ten sposób na pół.
Układamy na jednej części kalafiora, na drugiej pora, kropimy oliwą, układamy na wierzchu mozarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min.
Twarożek kroimy z drobno pokrojonym chilli i rozkładamy masę na wierzchu tarty.
Kroimy i podajemy!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz