środa, 30 maja 2012

Tarta do zrobienia migiem - z kalafiorem i porem


Kolejne szybkie, łatwe i proste danie do przygotowania - tarta z kalafiorem, porem i tajemniczym sosikiem twarożkowym :)

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 młodego kalafiora
  • 1 por
  • małe chili
  • 100 g twarożku
  • pół szklanki mozarelli
  • kilka kropli oliwy
  • łyżka kuminu
  • sól, pieprz

Kalafiora łamiemy na małe kawałki, posypujemy kuminem, skrapiamy oliwą, mieszamy, odstawiamy.
Pora kroimy i podduszamy na maśle z solą i pieprzem.

Ciasto rozwijamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można użyć papieru w który zawinięte jest ciasto), odcinamy jeden wąski kawałek z dłuższego boku i kładziemy go w poprzek ciasta dzieląc je w ten sposób na pół.
Układamy na jednej części kalafiora, na drugiej pora, kropimy oliwą, układamy na wierzchu mozarellę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 35-40 min.
Twarożek kroimy z drobno pokrojonym chilli i rozkładamy masę na wierzchu tarty.
Kroimy i podajemy!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...