Jako wierna fanka (od kilku miesięcy) serialu "Na Wspólnej" też postanowiłam uczcić Żanetę i zrobiłam jej krupnik, a co!
Składniki:
- giczka cielęca
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 3 ziemniaki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- szklanka kaszy jęczmiennej ( u mnie był pęczak)
- garść suszonych grzybów
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany 36%
- natka pietruszki do posypania
- sól, pieprz
Giczkę gotujemy w osolonej wodzie, podczas gotowania odszumowujemy, jak będzie już miękka wrzucamy pokrojoną na plasterki marchewkę, pietruszkę i seler (staramy się żeby kawałki selera odpowiadały mniej wiecej plasterkom marchewki...).
Wrzucamy czosnek, grzyby, drobniutko pokrojoną cebulkę, ziemniaki pokrojone w kostkę.
Jak zmiękną, ale nie całkiem, tak na pół-miękko, dodajemy wymytą kaszę, masło i gotujemy aż kasza zmięknie.
Wyjmujemy giczkę, wyrzucamy kość, mięso drobimy, ale niezbyt drobno.
Solimy pieprzymy do smaku, dodajemy śmietanę, nalewamy na talerze, posypujemy natką i pałaszujemy...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz