Jedni mówią Eton mess, ja mówię Patriotyczne zamieszanie, czyli Euro koko deser...
Przepis prościutki i szybciutki, pod warunkiem, że dzień wcześniej zrobimy beziki ;)
A więc:
- bierzemy miskę szklaną, żeby ładnie wyglądało i było widać warstwy (jak w Shreku, co?)
- na dno wrzucamy beziki (ja zrobiłam cynamonowe z 3 białek)
- na beziki dajemy truskawki (ja użyłam mrożonych - całą paczkę)
- na to śmietankę ubitą z cukrem waniliowym (1 opakowanie śmietanki 400 g)
- na to sos powstały podczas rozmrażania truskawek lub mus ze zmiksowanych truskawek
- dekorujemy pozostałymi bezikami
- bierzemy wielką łychę i nakładamy
A przepis na beziki?
Beziki robi się prosto - wystarczy ubić białko jaj kurzych (nie zimne, ma być w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli, a jak już będzie ubite dodawać cukiem puder w proporcjach 50 g cukru na 1 białko, ma wyjść śliczne i błyszczące.
Ja jeszcze dodaję łyżeczkę soku z cytryny, a w tym przypadku dodałam łyżeczkę cynamonu i powstały beziki cynamonowe.
Beziki suszymy w temperaturze 120 stopni przez ok. 45-60 minut, studzimy w piekarniku.
Wspaniałe zamieszanie :) Też mam je w planach- zrobię tej wiosny na pewno ze świeżymi truskawkami :)
OdpowiedzUsuńMrożone też się obroniły, było bardziej soczyście :)
Usuńłoo bezy , bita śmietana, truskawki ! biorę całą michę !
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń