czwartek, 17 maja 2012

Młoda marchewa słodko-ostra z imbirem, miodem i kolendrą


Zaczyna się sezon na młode warzywka, była tarta z botwinką (jutro będzie przepis), dzisiaj nadeszła pora na marchewkę a jutro... zobaczymy ;)


Marchewka jest obłędnie ostra i słodka zarazem, a zaraz zobaczycie dlaczego...


Składniki:

  • pęczek młodej marchewki
  • 2 łyżki masła
  • łyżka mielonego imbiru Kamis
  • łyżka miodu
  • mała papryczka chili
  • 3 łyżki kolendry
  • 1 pomarańcza
  • pół szklanki soku pomarańczowego z kartonika



Marchewkę myjemy (nie obieramy!!!), na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę, podsmażamy, dodajemy miód, imbir, chili, wyciskamy sok z pomarańczy (ja wrzuciłam też cały miąż), przykręcamy gaz i podduszamy...
Jak sos za szybko wyparuje, dolewamy soku z kartonika, marchewka ma być al dente, a sos gęsty, dokładnie ją oblepiający, nie powinno nam to zająć dłużej niż 10-15 minut, zależy oczywiście od wielkości marchewki.
Przed podaniem posypujemy kolendrą, wcinamy ciepłe...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...