Bardzo lubię ciasto francuskie, prawie zawsze mam opakowanie w lodówce lub zamrażarce.
W razie braku czasu albo nagłego i niespodziewanego nadejścia gości, robię szybką tartę, a jak się komuś zachce czegoś słodkiego, wyjmuję ciasto, kroję na trójkąty, wkładam coś do środka (najczęściej czekoladę), zawijam, 20 minut w piekarniku i gotowe!
Składniki na 16 malutkich rogalików:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 8 cząstek czekolady
- 16 dużych malin
Ciasto rozkładam, kroję na 8 kwadratów, a je później na pół i otrzymuję 16 trójkątów :)
Całość smaruję rozbełtanym jajkiem (żeby się lepiej sklejało), na dłuższym boku trójkąta układam pół kostki czekolady i jedną malinę, zwijam i układam na blaszce. Gotowe rogaliki smaruję jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Smacznego!
lubie!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bo są pycha :)
UsuńJa również :)
wspaniałe małe smakołyki!
OdpowiedzUsuńI jakie proste i szybkie do zrobienia :)
Usuńpycha !! takie proste a smak musi być niebiański :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuje bo ciasto francuskie uwielbiam :)
Zachęcam gorąco :)
Usuń