niedziela, 15 lipca 2012

Deser na szybko - rogaliki z czekoladą i malinami


Bardzo lubię ciasto francuskie, prawie zawsze mam opakowanie w lodówce lub zamrażarce. 
W razie braku czasu albo nagłego i niespodziewanego nadejścia gości, robię szybką tartę, a jak się komuś zachce czegoś słodkiego, wyjmuję ciasto, kroję na trójkąty, wkładam coś do środka (najczęściej czekoladę), zawijam, 20 minut w piekarniku i gotowe!


Składniki na 16 malutkich rogalików:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 8 cząstek czekolady
  • 16 dużych malin

Ciasto rozkładam, kroję na 8 kwadratów, a je później na pół i otrzymuję 16 trójkątów :)
Całość smaruję rozbełtanym jajkiem (żeby się lepiej sklejało), na dłuższym boku trójkąta układam pół kostki czekolady i jedną malinę, zwijam i układam na blaszce. Gotowe rogaliki smaruję jajkiem i piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut.


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. wspaniałe małe smakołyki!

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha !! takie proste a smak musi być niebiański :)
    na pewno wypróbuje bo ciasto francuskie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...