Kupiłam kilogram bobu, zrobiłam jedną sałatkę, potem drugą... a że uwielbiamy makarony, musiałam spróbować z makaronem... naturalnie kojarzył mi się boczek wędzony jako idealny dodatek, ale coś mnie podkusiło i dodałam krewetki... i udało się! danie okazalo się mega przepyszne :)
Serdecznie zachęcam Was do spróbowania.
Dodałam też suszonego czosnku niedźwiedziego przywiezionego z krótkich wakacji na Podlasiu, ale spokojnie możecie go zastąpić posiekaną natką pietruszki, a w zamian za to dodać więcej czosnku w ząbkach, o ile lubicie oczywiście :)
Składniki dla 2 osób:
- 200 g linguine
- 16-20 krewetek tygrysich
- szklanka ugotowanego i obranego bobu
- cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek Monini
- 1 łyżka masła
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól, pieprz do smaku
Jeżeli dajecie czosnku niedźwiedziego - dodajcie go na patelnię po wrzuceniu krewetek i bobu, jeżeli - natki - dodajcie do garnka, w którym mieszacie sos z makaronem.
Makaron na talerzach polać pozostałą oliwą.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach kulinarnych - Z oliwą z oliwek można... i Warzywa strączkowe-edycja letnia - tutaj zaproszenie do akcji.
oryginalnie! ciekawie ciekawie
OdpowiedzUsuńPochwała z ust bardziej doświadczonej koleżanki po fachu cieszy w dwójnasób :)
OdpowiedzUsuń