poniedziałek, 30 lipca 2012

Moja pierwsza frittata


Robiłam już różne zapiekanki przypominające frittatę, ale ta chyba jest najbardziej zbliżona do oryginalnej, chociaż nie smażyłam na patelni tylko zapiekłam w naczyniu żaroodpornym w piekarniku a prawdziwa podobno jest robiona na patelni...

Składniki na 4 osoby:
  • 8-10 ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 35 dag wędzonego boczku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • kilka gałązek bazylii
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Podsmażyłam pokrojony w kosteczkę boczek z pokrojoną w piórka cebulą i odłożyłam na bok. Na łyżce masła z oliwą podsmażyłam obrane i pokrojone w półplasterki ziemniaki aż do miękkości, może to potrwać ok. 15-20 minut.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła włożyłam podsmażone ziemniaki, wymieszałam je delikatnie z boczkiem z cebulą i powtykałam między nie listki bazylii.
W miseczce rozbełtałam jajka z mlekiem, posoliłam i popieprzyłam i wlałam masę na ziemniaki.
Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut, trzeba sprawdzać czy masa się ścięła i lekko zarumieniła, bo może czas pieczenia trzeba będzie skrócić lub wydłużyć.

Frittatę można podawać na ciepło lub na zimno.


2 komentarze:

  1. o ta fritta spodobałaby się dla mojego taty :) ja zjadłabym ją bez boczkuuu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można boczek zastąpić np czerwoną papryką :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...