Ja użyłam resztek z obiadu z dnia poprzednego (bo dzień wcześniej na obiad były pieczone udka kurczaka z kaszą jęczmienną a dodatkowo miałam kilka kilo kurek i część z nich zesmażałam na maśle z cebulką i mroziłam), ale kaszę można ugotować również jak risotto z bulionem i wtedy będzie to prawdziwe "kaszotto" - risotto :)
Składniki dla 2 osób:
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 2 szklanki kurek
- cebula
- 2 łyżki masła
- serek Lazur niebieski
- sól, pieprz do smaku
Na maśle podsmażamy cebulkę, wrzucamy oczyszczone i osuszone kurki, solimy i pieprzymy do smaku, smażymy ok. 2-3 minuty (trzeba uważać, bo kurki twardnieją jak są za długo smażone) na mocnym ogniu, żeby jak najszybciej odparować płyn z kurek.
Wrzucamy kaszę, pokruszony ser, smażymy przez maksymalnie minutę, do rozpuszczenia sera, i nakładamy na talerze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz