Poniższy przepis pochodzi z książki "Smacznego! Sposób na małego niejadka" Catherine Atkinson, wydanej przez wydawnictwo Publicat.
Przepis poddałam niewielkim modyfikacjom - zamiast mąki razowej użyłam pełnoziarnistej Lubelli, nie miałam płatków owsianych, więc dałam jęczmienne, zmniejszyłam ilość cukru (jak to mam w zwyczaju), dodałam banana i ponieważ jestem leniem, nie obralam ze skórki orzechów laskowych... poza tym było jak w oryginale...
Poniżej podaję mój zmodyfikowany przepis.
Składniki na 4 porcje:
- 8 moreli
- 1 banan
- szczypta cynamonu
- duża garść orzechów laskowych
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
- 4 łyżki margaryny
- 4 łyżki cukru muscovado
- do podania - jogurt grecki i odrobina miodu
Morele przekrojone na pół (oczywiście bez pestki) ułożyłam w naczyniu do zapiekania, pokroiłam banana, posypałam owoce 1 łyżką cukru i cynamonem.
Z mąki, pozostałego cukru, płatków i margaryny zrobiłam kruszonkę, dodałam orzechy, kilka obrałam ze skórki, ale resztę wrzuciłam ze skórką...
Owoce posypałam kruszonką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 minut.
Deser podałam ciepły z jogurtem i odrobiną miodu.
Świetny przepis! Tylko mąka razowa = pełnoziarnista :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)