Składniki:
- 2 kg buraków
- 1 kg jabłek (ja dałam złotą renetę)
- 0,5 kg cebuli
- łyżka cukru trzcinowego
- łyżka octu winnego
- 0.5 łyżeczki soli
- oliwa
Buraki wyczyścić i upiec w piekarniku aż będą miękkie, ja dałam na 160 stopni na godzinę. Po ostudzeniu obrać i starkować na grubej tarce, z jabłkami uczynić podobnie. Mój Kiciuś poradził sobie z nimi migiem :)
Cebulę pokroić drobniutko i zeszklić na oliwie. Dodać wraz z oliwą do buraków, przyprawić i pogotować jakieś 15 minut. Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować (ja wkładam do piekarnika włączonego na 140 stopni na 30 minut).
Smacznego!
0,5 cebuli? czy 0,5 kg.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że 0,5 kg, już poprawiłam, dziękuję za uwagę :)
Usuń