sobota, 12 października 2013

Konfiturowy śliwkowy misz masz



Podkusiło mnie, żeby spróbować inaczej i wyszło całkiem całkiem...

Składniki:

  • 3 kg śliwek węgierek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jabłka
  • 2 gruszki
  • 2 brzoskwinie
  • laska cynamonu
  • 5 torebek kardamonu (same wyłuskane ziarenka)

Śliwki umyć, wypestkować, wrzucić do garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i odstawić na parę godzin, żeby puściły sok. Po tym czasie dodać cynamon, wyłuskane ziarenka kardamonu i smażyć na małym ogniu przez 2 godziny. Następnego dnia dodać drobno pokrojone pozostałe owoce i smażyć godzinę rano, a potem wieczorem znowu smażyć przez godzinę. Trzeciego dnia również smażymy 2 razy po godzinie i jeżeli powidła mają odpowiednią konsystencję wkładamy je wrzące do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia. Ja nie pasteryzowałam, ale Wy możecie jeżeli chcecie.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Pamiętam że robiliśmy taką podobną mieszaninę - z tym że inne proporcje- owoców - bardziej po równo - ten dodatek brzoskwini - sprawia wrażenie - moze to być wyjątkowe -przeżycia -smakowe (nie z tego świata)--czar i magia -Andrzej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...