niedziela, 20 października 2013

Drożdżowe zawijańce cynamonowo - kardamonowe


Któregoś pochmurnego jesiennego dnia zobaczyłam takie babeczki u Kulinarnej Piniaty i nie mogłam ich nie zrobić. TUTAJ znajdziecie oryginalny przepis, ja pokombinowałam jedynie z nadzieniem.

Składniki na 16 bułeczek:

  • 510 g pszennej mąki
  • 20 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko o temp. pokojowej
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru


Do nadzienia:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cynamonu
  • łyżeczka mielonego kardamonu


Do wykończenia:
  • rozmącone jajko
  • 2 łyżki grubego cukru


Z drożdży, łyżeczki cukru i odrobiny mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość, zagniatamy ze wszystkich składników elestyczne, odchodzące od ręki ciasto. Ciasto zostawiamy w misce w ciepłym miejscu na godzinkę, przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, wałkujemy, smarujemy nadzieniem i zwijamy ciasto w rulon. Rulon tniemy na 16 części. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i dajemu mu podrosnąć przez kwadrans. Po tym czasie smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy cukrem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Smacznego!





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...