poniedziałek, 13 lipca 2015

Kusksu, maltańska zupa z bobu


Kuchnię maltańską poznaję póki co z internetu i relacji przyjaciół z portalu MALTA I GOZO, ale to nie przeszkadza w jej próbowaniu we własnym domu, prawda? Zanim ich odwiedzę i własnymi kubkami smakowymi obadam...
Na pierwszy ogień proponuję zupę o wdzięcznej nazwie wywodzącej się od drobnego makaronu wielkości mniej więcej ziarenek pieprzu - kusksu…



Składniki dla 4 osób:


  • szklanka ugotowanego i obranego bobu
  • szklanka zielonego groszku
  • czubata łyżka przecieru pomidorowego w paście
  • szklanka pomidorowej passaty/przecieru (TUTAJ przepis)
  • 2 szklanki wody*
  • 1/2 szklanki makaronu kusksu (użyłam makaron królewski z firmy Morima, ale można spokojnie użyć makaronu w kształcie ryżu)
  • 2 świeże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki twarożku koziego
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek


W garnku na oliwie podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam również posiekany czosnek i pomidory w paście, wszystko chwilę przesmażyłam. Dodałam do garnka wodę*, passatę, bób, groszek i makaron, gotowałam 5 minut do miękkości makaronu. Dołożyłam pokrojonego w kostkę pomidora i serek. Wymieszałam, aż serek się rozpuścił, doprawiłam do smaku i gotowe! Na talerzach udekorowałam zupę listkami bazylii.

Smacznego!

* zupę można przygotować w wersji wege i na szybko używając wody lub dla mięsożerców z użyciem bulionu drobiowego



3 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa zupka. Uwielbiam bób w towarzystwie pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie spotkałam się jeszcze z podobnym przepisem, ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie mogę się doczekać aż spróbuję oryginału na Malcie :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...