środa, 15 lipca 2015

Zapiekany nadziewany bakłażan na sposób maltański


Brungiel Mimli l-Forn czyli zapiekany bakłażan na sposób maltański… Ach ta Malta ;)

Składniki dla 2 osób:



  • 1 dorodny bakłażan
  • 20 dag mielonego mięsa (najlepiej mieszanego wieprzowo-wołowego)
  • mała cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka przecieru pomidorowego z mojego przepisu
  • garść posiekanej bazylii i oregano
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 6 średnich ziemniaków
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek


Bakłażana umyłam przekroiłam wzdłuż na pół, posoliłam i odstawiłam na 30 minut. Po tym czasie wrzuciłam go na 5 minut do gotującej się wody, wyjęłam, odsączyłam i zostawiłam do ostygnięcia. Z ostudzonego bakłażana wyjęłam miąższ i pokroiłam go na kawałeczki. W tym czasie na oliwie podsmażyłam drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodałam mięso, podsmażyłam, dolałam sosu pomidorowego, miąższ z bakłażana i zioła i dusiłam 15 minut. Sos również odstawiłam do ostygnięcia i do zimnego wbełtałam jajko i parmezan i doprawiłam solą i pieprzem. Na dnie żaroodpornej foremki wysmarowanej oliwą z oliwek ułożyłam cienko pokrojone ziemniaki, ułożyłam na nich połówki bakłażana nadzianego sosem mięsnym, na wierzchu układając również kilka plasterków ziemniaków. Całość skropiłam oliwą i wstawiłam na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.


Przygotowując ten przepis wzorowałam się na - oryginalny przepis.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...