piątek, 17 lipca 2015

Pomidory nadziewane mięsem mielonym i zapiekane


Wyśmienite danie na lato, szybkie do zrobienia, lekkostrawne, korzystajmy póki jest sezon na pomidory!

Składniki dla 2 osób:


  • 4 dorodne pomidory malinowe
  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • średnia cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanych ziół
  • odrobina sera bałkańskiego
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek


Pomidory umyłam, odcięłam górę i delikatnie wydrążyłam środek. Mięso wymieszałam z jajem, bułką tartą, ziołami, drobno posiekaną cebulką i wyciśniętym czosnkiem. Posoliłam i popieprzyłam do smaku. Nadziałam pomidory i ułożyłam je w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą z oliwek.  Na wierzch pokruszyłam trochę bałkańskiego sera i skropiłam oliwą. Piekłam 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Smacznego!



Na tym zdjęciu widoczna deska z PRACOFNI, do zakupienia TUTAJ.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...