Mule, czyli niewielkie małże zwane też omułkami jadalnymi doskonale komponują się z białym winem i nie wymagają długiego gotowania. Są idealne na letnią kolację we dwoje...
Składniki na kolację dla 2 osób:
- 1 kg świeżych muli
- 2 średnie cebule
- szklanka białego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła klarowanego
- gałązka świeżego tymianku
- solidna garść posiekanej natki pietruszki
Zaczynamy od porządnego wyczyszczenia muli - wyrzucamy muszle otwarte (wcześniej należy muszlę popukać, jeżeli nie reaguje to znaczy, że jest martwa i należy ją wyrzucić), porządnie przepłukujemy muszle pod chłodną bieżącą wodą (nie można ich moczyć bo się pootwierają), nożykiem usuwamy wszelkie narośla i niepotrzebne elementy i mule są gotowe do przyrządzania!
W dużym, szerokim garnku na maśle zeszkliłam drobno posiekaną cebulkę, dodałam wino, doprowadziłam do wrzenia i wrzuciłam mule wraz z gałązką tymianku. Gotowały się 5 minut pod przykryciem. Garnkiem ze 2 razy potrząsnęłam, żeby wszystkie muszle miały szansę się otworzyć.
Mule podałam obficie pospane natką pietruszki, ze świeżą bagietką i kieliszkiem białego wina.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz