czwartek, 16 lipca 2015

Ośmiornica, ziemniaki, fasolka i pomidory w letniej sałatce


Proszę Państwa ośmiornica to bardzo delikatne mięsko, a dobrze zrobiona wprost rozpływa się w ustach… i nie wiem jak u Was ale w moim sklepie na B… jest ostatnio w ciągłej sprzedaży ;)


Składniki:

  • 1 kg ośmiornica
  • 1/4 kg ugotowanej zielonej fasolki
  • 5 - 6 ugotowanych ziemniaków
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, mięta, szałwia)
  • 3 łyżki pokruszonego bałkańskiego sera
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek


Doskonały przepis na gotowanie ośmiornicy znalazłam na stronie KWESTIA SMAKU - ośmiornicę należy odmrozić, porządnie opłukać, włożyć do garnka z odrobiną oliwy i 2-3 ząbkami czosnku na dnie, szczelnie zakryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 1 godz.

Ostudzoną ośmiornicę pokroiłam na cząstki i wymieszałam w misce z pozostałymi składnikami - fasolką (też ją pokroiłam na mniejsze kawałki), ziemniakami, cebulą pokrojoną w piórka, ziołami i serem. Jako dressingu użyłam sosu z gotowania ośmiornicy, wystarczyło go trochę zredukować i rozgnieść widelcem czosnek.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...