Proszę Państwa ośmiornica to bardzo delikatne mięsko, a dobrze zrobiona wprost rozpływa się w ustach… i nie wiem jak u Was ale w moim sklepie na B… jest ostatnio w ciągłej sprzedaży ;)
Składniki:
- 1 kg ośmiornica
- 1/4 kg ugotowanej zielonej fasolki
- 5 - 6 ugotowanych ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, mięta, szałwia)
- 3 łyżki pokruszonego bałkańskiego sera
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Doskonały przepis na gotowanie ośmiornicy znalazłam na stronie KWESTIA SMAKU - ośmiornicę należy odmrozić, porządnie opłukać, włożyć do garnka z odrobiną oliwy i 2-3 ząbkami czosnku na dnie, szczelnie zakryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 1 godz.
Ostudzoną ośmiornicę pokroiłam na cząstki i wymieszałam w misce z pozostałymi składnikami - fasolką (też ją pokroiłam na mniejsze kawałki), ziemniakami, cebulą pokrojoną w piórka, ziołami i serem. Jako dressingu użyłam sosu z gotowania ośmiornicy, wystarczyło go trochę zredukować i rozgnieść widelcem czosnek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz