Dorsz Bacalhau przygotowywany jest według tradycyjnej portugalskiej receptury - po półrocznym leżakowaniu w solance jest suszony a na koniec mrożony, dzięki czemu jest mega soczysty nawet po upieczeniu.
Składniki na zapiekankę dla 2 osób:
- 2 płaty dorsza (ok 1/2 kg), można też użyć innej ryby
- 1 duża cebula
- 6 średnich ziemniaków
- szklanka śmietanki
- sól, pieprz
- do posypania spora garść koperku
Rybę rozmroziłam w lodówce i podzieliłam na cząstki. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam pokrojoną na talarki cebulę, kawałki ryby i ziemniaki (surowe) pokrojone na cienkie plasterki. Każdą warstwę delikatnie soliłam i pieprzyłam. Całość zalałam śmietanką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Warto przed wyjęciem sprawdzić czy ziemniaki się upiekły. Przed podaniem posypałam obficie posiekanym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz