Wiedzieliście, że czarna porzeczka ma mnóstwo witaminy C? Pewnie wiedzieliście… ale czy wiedzieliście też, że jest bogatym źródłem antyoksydantów, redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi?
Składniki:
- 4 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
- 3 szklanki wody
Porzeczkę umyłam, przebrałam i obrałam. Wrzuciłam do garnka z grubym dnem, dodałam wodę, cukier i gotowałam przez godzinę. Kolejnego dnia przez kolejną godzinę. I trzeciego dnia znowu przez godzinę, wlałam do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręciłam, odstawiłam do góry dnem i tak je zostawiłam do ostygnięcia. Słoików nie pasteryzowałam.
(Przy dodaniu większej ilości cukru, nie ma potrzeby tak długiego gotowania, wystarczy do rozpadnięcia się owoców).
Z podanych ilości wyszło mi 14 dżemikowych słoiczków.
Smacznego!
Uwielbiam taki domowy dżemik :-)
OdpowiedzUsuń