wtorek, 14 lipca 2015

Dżem z czarnej porzeczki niskosłodzony


Wiedzieliście, że czarna porzeczka ma mnóstwo witaminy C? Pewnie wiedzieliście… ale czy wiedzieliście też, że jest bogatym źródłem antyoksydantów, redukuje poziom cholesterolu i obniża poziom cukru we krwi?


Składniki:


  • 4 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 3 szklanki wody


Porzeczkę umyłam, przebrałam i obrałam. Wrzuciłam do garnka z grubym dnem, dodałam wodę, cukier i gotowałam przez godzinę. Kolejnego dnia przez kolejną godzinę. I trzeciego dnia znowu przez godzinę, wlałam do wyparzonych wrzątkiem słoików, zakręciłam, odstawiłam do góry dnem i tak je zostawiłam do ostygnięcia. Słoików nie pasteryzowałam.
(Przy dodaniu większej ilości cukru, nie ma potrzeby tak długiego gotowania, wystarczy do rozpadnięcia się owoców).

Z podanych ilości wyszło mi 14 dżemikowych słoiczków.

Smacznego!


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...