Mogę Was przekonywać i przekonywać, że żaden sklepowy nie smakuje jak ten zrobiony w domu, ale prawda jest taka, że dopóki sami nie zrobicie i nie spróbujecie, to się nie przekonacie.
Ja tak miałam, zawsze wydawało mi się, że to praca bez sensu, bo można kupić taki sam i na dodatek w tej samej cenie.
Rzeczywiście tak było jak mieszkałam w Warszawie na Ursynowie i byłam skazana na bylejakie pomidory w rozsądnej cenie albo pomidory pachnące pomidorem w cenie szyneczki...
A teraz mieszkam w Józefowie, odwiedzam targ w Falenicy, kupuję 10 kg obłędnie smacznych pomidorów w cenie 1zł/kg i robię przecier... musiałam się tylko zaopatrzyć w przecierak i dużą ilość słoików...
Jak zrobić przecier? Nie ma nic łatwiejszego - wystarczy pomidory umyć, pokroić na ćwiartki, wrzucić do garnka z grubym dnem i gotować, gotować, gotować...
Ja mam taki garnek do którego wchodzi mi 5 kg pomidorów, gotuję je ok. 4-5 godzin i wychodzi mi jakieś 6-7 półlitrowych słoiczków.
Ostatnio dałam na 4 kg pomidorów 1 kg pieczonych papryk czerwonych (paprykę najpierw piekłam przez godzinę w 180 stopniach, zdjęłam z niej skórę, wyjęłam gniazda nasienne i wrzuciłam do zupy pomidorowej), będzie w sam raz do zupy gulaszowej.
Jak już pomidory osiągną gęstość porządaną przez nas, trzeba je ostudzić, przetrzeć na przecieraku, powstałą masę ponownie zagotować, włożyć do sparzonych wrzątkiem słoików, ustawić do góry dnem i poczekać aż ostygną.
I już... a pachnie w całym domu... a dzieci potrafią łyżką wyjadać przecier z garnka... dzieci które niespecjalnie lubiły pomidory do tej pory...
Acha, nic do nich nie dodajemy, żadnej soli, cukru, pieprzu, nic, absolutnie nic, no chyba że robimy sosik do spaghetti, ale o tym innym razem...
Spójrzcie na danie poniżej z wykorzystaniem przecieru pomidorowego...
Pulpeciki wieprzowe zapiekane z brokułami w sosie pomidorowym podane z szałwiowymi kopytkami
Składniki dla 4 osób:
- 30 dag mielonej łopatki
- 20 dag startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- kromka białego chleba
- sól, pieprz do smaku
- odrobina mąki do obtoczenia pulpetów
- odrobina oleju do smażenia
- 1 brokuł
- pół litra przecieru pomidorowego
Z mięsa, jaja, parmezanu, wyciśniętego czosnku, drobno pokrojonego chleba (bez skórki), wyrabiamy masę na pulpety, solimy, pieprzymy do smaku i odstawiamy w zimne miejsce na 30 minut.
Po upływie tego czasu, formujemy małe pulpeciki, obtaczamy je w mące, podsmażamy na oleju. Układamy je w naczyniu żaroodpornym z kawałkami brokuła, polewamy sosem pomidorowym (żadnych przypraw do sosu!), możemy ewentualnie posypać startą mozarellą, i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ja podałam je z szałwiowymi kopytkami - przepis na kopytka TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz