Kolejnym gulaszem, który gotowaliśmy na ostatnich warsztatach było pisto - hiszpańska potrawa pochodząca z regionu Murcji. Jest to gulasz warzywny z pomidorami, bakłażanem, cukinią, ziemniakami i papryką, podawany z jajkiem sadzonym.
Do zrobienia szybko i nie wymaga zbytnich kulinarnych umiejętności.
Składniki dla 4 osób:
- cukinia 200g
- bakłażan – 200g
- czerwona papryka – 200g
- puszka pomidorów pellati
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki – do dekoracji
- 4 jajka – po jednym na każdą porcję
- oliwa z oliwek
Część papryki kroimy w kostkę i odkładamy do dekoracji. Resztę warzyw kroimy
w słupki i przesmażamy na oliwie z oliwek. Do tego dodajemy pomidory pellati i przez chwilę wszystko razem dusimy ok. 10 min. Gotową potrawę podajemy z lekko ściętym jajkiem sadzonym i do dekoracji i smaku posypujemy posiekaną natką pietruszki i czerwoną papryką.
Zdradzę Wam na koniec plotkę o blogerach kulinarnych - największym wyzwaniem podczas warsztatów okazało się usmażenie jajka... ależ mieliśmy techniki ;)
A tu na zdjęciu w towarzystwie zachwycających garnków Chasseur...
* zdjęcia pochodzą od Organizatora warsztatów.
Mniam,wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :)
UsuńNa Pięknej? a'propos twoje wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńTak, Piękna 15 bodajże, w sobotę mieliśmy tam warsztaty :)
Usuńto danie naprawdę mnie zachwyciło ;]
OdpowiedzUsuńWyyszło naprawdę pysznie :)
UsuńA jak to cudo doprawiać? Pytam co najlepsze, bo doprawianie jakoś zawsze strasznie ciężko mi idzie.
OdpowiedzUsuńWystarczy sól i pieprz do smaku :)
Usuń