W poniedziałek po niedzieli zostaje nam jeszcze pół gara rosołu (jak ugotować prawdziwy rosół poczytacie TUTAJ), więc trzeba na jego bazie przyrządzić jakąś zupkę, a że sezon na pomidory w pełni, korzystajmy póki jeszcze mają smak.
Składniki dla 4 osób:
- litr rosołu
- warzywa z rosołu
- słoik przecieru własnej produkcji lub 1 kg pomidorów
- ryż do podania
- śmietana do dekoracji
Ja mam pełną półkę przecieru (przeczytaj jak zrobić przecier TUTAJ), więc mi poszło z zupką błyskawicznie - do rosołu wlałam przecier, trochę pogotowałam, zmiksowałam z warzywami, nagotowałam ryżu i już! Zupka gotowa...
A tym co nie mają przecieru pomidorowego pozostaje ugotowanie w osobnym garnku pomidorów, przetarcie ich, dodanie do zupki itd... Jak nie macie przecieraka, albo Wam się poprostu nie chce i nie macie zbyt dużo czasu na długie gotowanie pomidorów, obierzcie je ze skórki (na pomidorowej skórce wycinamy krzyżyk, wrzucamy pomidora na chwilę do wrzątku, potem do zimnej wody i zdejmujemy skórki), wydrążcie środki i pogotujcie je do rozgotowania bezpośrednio w rosole, potem zmiksujcie itd...
U mnie pomidorówka najlepiej smakuje z ryżem i kluskami lanymi, Wy podajcie z tym co lubicie :)
Smacznego!
och, pomidorowa z ryżem, jak u babci. :) u mnie w domu zawsze z makaronem.
OdpowiedzUsuńU mnie też często z makaronem, ale akurat dzień wcześniej był rosół z makaronem :)
Usuń