Przepis ten jest bardzo mocno zainspirowany przepisem na "Pikantną fasolkę szparagową z patelni" z książki "Książka kucharska" Jean Carper, której recenzja, za sprawą polska-gotuje.pl, wkrótce na blogu :)
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg fasolki szparagowej (u mnie żółta ale zielona też będzie ok)
- 1-2 papryczki chili
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- spora garść posiekanej kolendry (można zastąpić natką)
Fasolę czyścimy, gotujemy ok. 3-5 minut (ma pozostać twardawa), odcedzamy.
W woku podgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekane papryczki bez pestek, smażymy minutkę, wrzucamy fasolkę, polewamy sosem sojowym, smażymy 2-3 minuty mieszając, wrzucamy kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Szybko? Łatwo? Prosto? I jeszcze zdrowo... bo fasolka zawiera przeciwutleniacze, które zapewnią nam zdrowie i urodę na długie lata. A dodatkowo papryczka chili zwalczająca przeziębienie i pomagająca spalać kalorie... samo zdrowie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz