czwartek, 4 października 2012

Fasolka na ostrrro i jaka zdrowa na dodatek


Przepis ten jest bardzo mocno zainspirowany przepisem na "Pikantną fasolkę szparagową z patelni" z książki "Książka kucharska" Jean Carper, której recenzja, za sprawą polska-gotuje.pl, wkrótce na blogu :)

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg fasolki szparagowej (u mnie żółta ale zielona też będzie ok)
  • 1-2 papryczki chili
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka sosu sojowego
  • spora garść posiekanej kolendry (można zastąpić natką)

Fasolę czyścimy, gotujemy ok. 3-5 minut (ma pozostać twardawa), odcedzamy.
W woku podgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekane papryczki bez pestek, smażymy minutkę, wrzucamy fasolkę, polewamy sosem sojowym, smażymy 2-3 minuty mieszając, wrzucamy kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Szybko? Łatwo? Prosto? I jeszcze zdrowo... bo fasolka zawiera przeciwutleniacze, które zapewnią nam zdrowie i urodę na długie lata. A dodatkowo papryczka chili zwalczająca przeziębienie i pomagająca spalać kalorie... samo zdrowie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...