czwartek, 11 października 2012

Sernik z mango i Limoncello


Przepis na sernik zaczerpnięty ze strony Kwestia Smaku.
Tylko zrobiłam trochę inaczej... nie bawiłam się w dwa rodzaje sera tylko poprostu dałam ser twarogowy Pilos z Lidla i już... wyszedł super, jedynie nie ma takiego pięknego białego koloru jak w Kwestii... :(
Ale co tam, ważne że smakował i młodzież się nie upiła Limoncello :D

No to podaję moją wersję przepisu...

Składniki na 20 cm tortownicę:

  • 750g sera twarogowego Pilos (albo jakiegoś innego)
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka 
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z cytryny
  • łyżeczka wanilii
  • 2 dorodne mango
  • kieliszek Limoncello

Ser ubić z cukrem, dodawać po kolei całe jajka, potem kolejne składniki. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 160 stopni przez 70 minut, zostawić w wyłączonym piekarniku na 15 minut, otworzyć drzwiczki i potrzymać kolejne 15 minut, wyjąć, wystudzić, wyłożyć na tortownicę, udekorować plasterkami mango, polać Limoncello i pałaszować.
Aha, pod blaszkę na której pieczemy wstawić drugą, na którą należy wylać szklankę wody (robimy sernikowi saunę :).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...