Składniki:
- jeden duży kabaczek (mój miał ok kilograma)
- duża cebula
- 25 dag kurek
- torebka kaszy jęczmiennej
- 10-15 dag zółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
Kabaczka umyć, przekroić na pół wzdłuż, wydrążyć środek i odłożyć na bok.
Kaszę ugotować, odcedzić i odłożyć na bok.
Na maśle usmażyć drobno pokrojoną cebulę i kurki, dodać pokrojonego wydrążonego kabaczka.
Połówki kabaczka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, napełnić farszem, posypać starkowanym serem.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
kasza i grzybki to idealna para ! :)
OdpowiedzUsuńOj tak! my bardzo lubimy :)
UsuńNiestety kabaczek nie należy do psiankowatych...
OdpowiedzUsuńA to feler westchnął seler... :(
Usuńmmm...pycha !:)
OdpowiedzUsuńAno... :D
UsuńBardzo fajna metoda na kabaczki, polskie kurki i kasza czynią je tym bardziej interesującymi! Sezon trwa, zatem może im ulegnę, póki co szalałam z cukinią i bakłażaniłam trochę;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania przepisu :)
Usuń