czwartek, 9 sierpnia 2012

Muffiny z rabarbarem i czekoladą z mąką pełnoziarnistą


Zostało trochę rabarbaru po tym jak upiekłam na nim kurczaka, a że kompotu z rabarbaru nikt by nie tknął, zrobiłam coś co zawsze znika w tempie ekspresowym - muffiny!

Składniki na 12-14 sztuk:

  • 2 szklanki mąki (u mnie pół na pół pełnoziarnista i zwykła)
  • 1/2 szklanki cukru + 2 łyżki do rabarbaru
  • 1/2 kosztki masła
  • szklanka mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • szklanka rabarbaru pociętego na 1 cm kawałki
  • tabliczka czekolady (u mnie deserowa Wedla)

Rabarbar oczyścić z błonek, zasypać cukrem, odstawić.
Masło roztopić, odstawić.
Wymieszać w dwóch osobnych miskach składniki mokre i suche, połączyć je szybko i niezbyt dokładnie mieszając, dodać rabarbar (ale bez soku) i drobno pokrojoną czekoladę, wymieszać i nakładać do papilotek tak mniej więcej do 3/4 pojemności.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.


8 komentarzy:

  1. Wieki nie jadłam muffinek. Z mąki pełnoziarnistej smakują mi najbardziej. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. na mące pełnej nie robiłam jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, wyszły bardzo puszyste wbrew pozorom

      Usuń
  3. rabarbar i czekolada - pyszne muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Jak zrobię, przyniosę do Galerii :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...