środa, 15 sierpnia 2012

Świderki z kiełbaską, bakłażanem i pomidorami


Cóż, nasz jadłospis głównie makaronem stoi... ;)

Składniki dla 4 osób:

  • opakowanie świderek, albo innego krótkiego makaronu jak nie macie akurat świderek
  • 2 kiełbaski, moje nazywały się grillowe :)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mały bakłażan albo 1/2 dużego
  • 2 - 3 pomidory
  • 1/2 - 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • bazylia do dekoracji

Na oliwie podsmażyć drobno posiekane cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę 1 cm kiełbaskę i tak samo pokrojonego bakłażana, podsmażyć.
Pomidorki sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, podlać przecierem i poddusić jakieś 15 minut.
W tym czasie ugotować makaron, odcedzić, wrzucić do makaronu, posolić i popieprzyć do smaku.
Podawać posypane parmezanem i udekorowane bazylią.

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Makaronu z bakłażanem jeszcze nie robiłam, ciekawy pomysł. Cieszę się, że spodobał Ci się temat akcji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nie można dodać starszych przepisów... :D

      Usuń
  2. Myślę, że to danie by mi posmakowało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My uwielbiamy takie makarony na szybko, zapraszam do obejrzenia innych przepisów - http://tonajezyku.blogspot.com/search/label/Makarony

      Usuń
  3. To danie na pewno smakuje pysznie :) Tylko zrezygnowałabym z kiełbasy... Ale kto wie, może i z jej dodatkiem też by mi posmakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się ma dwóch facetów w domu, to kiełbasa być musi :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...