niedziela, 12 sierpnia 2012

Tarta bardzo warzywna i bardzo serowa na francuskim spodzie


Kolejny sposób na szybką prostą kolacyjkę...

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • mały bakłażan albo pół dużego
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • garść bazylii (u mnie własnej produkcji suszona)
  • 50g twarogu wędzonego Pilos
  • 3 plasterki sera twarogowego z mascarpone Milandia
  • 50g sera Manchego albo innego twardego żółtego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
  • mielone chili


Paprykę umyć, włożyć do piekarnika z funkcją grillowania, zgrillować do czarnej skórki, włożyć do torebki foliowej, zdjąć ze skórką, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na ósemki.
Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić na plastry.
Bakłażana pokroić na plastry, zgrillować, posolić, skropić oliwą.
Cebulę pokroić na plastry.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozłożyć na papierze do pieczenia (można też użyć papieru w którym było zawinięte), zawinąć brzegi, poukładać na nim warzywa, sery (Milandię na pomidora, twróg pokruszyć, Manchego w plastrach albo starkowany na grubej tarce).
Posypać bazylią, skropić oliwą, posypać przyprawami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Zjadłabym takie pyszności. Nie dość, że bardzo warzywna i bardzo serowa, to bardzo apetyczna :) Witam w akcji psiankowatej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...