sobota, 4 sierpnia 2012

Pierś kaczki z chrupiącym imbirem


Składniki na pyszną kolację we dwoje :)

  • 2 kacze piersi
  • ząbek czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść kolendry 

Piersi umyć, oczyścić i osuszyć, ułożyć w misce, zalać sosem sojowym, wycisnąć czosnek, imbir pociąć na malutkie słuki, posypać świeżo zmielonym pieprzem, porządnie wymieszać i odstawić na 4 godziny.
Rozgrzać patelnię grillową lub piekarnik z funkcją grillowania i smażyć/piec odsączone z zalewy piersi po 3 minuty z każdej strony. Odsączyć imbir i usmażyć na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Kaczkę wyjąć, pozwolić jej odetchnąć przez 3 minuty, pokroić na małe kawałki, posypać imbirem i posiekaną kolendrą.

Podawać najlepiej z lampką wina...




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...