Przedstawiam kolejny przepis na danie z mojego ulubionego garnka rzymskiego, o garnku można poczytać tutaj - KLIK.
Składniki na obiad dla 4 osób:
- dorodny kurczak
- 3-4 gałązki rabarbaru
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze
- garść lub dwie ziół (u mnie była to kolendra)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawa do kurczaka - łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki
Kurczakowi zrobiłam masaż oliwą, przyprawy wymieszałam i natarłam całego kurczaka (również pod skórą i wewnątrz), włożyłam do środka zioła i schowałam na noc do lodówki.
Naczynie namoczyłam przez 20 minut, na dnie ułożyłam rabarbar, na nim kurczaka, którego jeszcze nadziałam cebulą i włożyłam do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni na 2,5 godziny.
Wyszedł mięciutki i nic a nic nie wysuszony.
Smacznego!
podoba mi sie taki nadziany kurczak!
OdpowiedzUsuńMoja mama wolałaby z wątróbką... ;)
Usuń