niedziela, 5 sierpnia 2012

Pstrąg parowany w winie na kołderce z ryżu dzikiego


Na warsztatach kulinarnych z polska-gotuje.pl nauczyłam się kolejnego sposobu na przyrządzanie ryby - parowania czyli szybkiego duszenia/gotowania w parze :) i oczywiście postanowiłam przyrządzić tak samo rybę w domu...

I wyszła mi taka niby sałatka, niby obiadek, ale mega bardzo pyszne...

Składniki dla 2 osób:

  • 2 filety z pstrąga
  • 2 łyżeczki Ramy
  • 2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • garść kolendry
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/4 kieliszka białego wina
  • do podania - dziki ryż, gruszka, kiełki rzodkiewki, czerwona cebula
  • sosik - 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka białego octu winnego, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz do smaku


Ryż dziki ugotować.
Filety z pstrąga oczyścić, posolić, popieprzyć, ułożyć na papierze do pieczenia, na każdym położyć po łyżeczce Ramy, posypać skórką z cytryny i kolendrą, polać winem, zawinąć szczelnie w papier, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut.





Na talerzu ułożyć ryż, gruszkę pokrojoną na ósemki, kiełki, rybę porwaną na kawałki, posypać drobno pokrojoną czerwoną cebulą, polać sosikiem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...