sobota, 11 sierpnia 2012

Szybka kolacyjka - surowe sajgonki


Mieliśmy ochotę na coś lekkiego i smakowitego na kolację a dodatkowo w lodówce marynował się łosoś... i tak oto powstały sajgonki... 

Składniki:
  • 150g surowego łososia
  • cytryna
  • łyżeczka białego octu winnego
  • łyżeczka miodu
  • garść rukoli
  • garść kiełków rzodkiewki
  • duża garść sałaty rzymskiej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryki
  • 7-8 płatów papieru ryżowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sezamu
  • do podania - łyżeczka sezamu, łyżeczka sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Łososia kroimy na wąskie paseczki, układamy w miseczce, polewamy mieszanką soku z cytryny, octu i miodu, wkładamy do lodówki na 2 godziny albo na całą noc.
W misce układamy sałaty, kiełki, drobno pokrojoną cebulę i paprykę, odsączonego z zalewy i drobno pokrojonego łososia, polewamy oliwą, olejem, sosem sojowym, posypujemy sezamem i mieszamy.
Papier ryżowy namaczamy, nakładamy na nim sałatkę a na koniec gotowe sajgonki skrapiamy sosem sojowym, olejem sezamowym i posypujemy sezamem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zachęcające smaki i zdjęcia! Uwielbiam sajgonki, a takich jeszcze nie jadłam, dlatego bardzo chętnie spróbuję!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawinięcie w papier ryżowy podnosi walory estetyczne sałatki :)
      Polecam jeszcze takie - http://tonajezyku.blogspot.com/2012/06/saszetki-z-orientalna-saatka-i-wedzonym.html

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie kombinowałam nic z papierem ryżowym - zachęciłaś mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moja młoda na warsztatach kulinarnych moczyła papier w soku buraczanym, to dopiero był efekt...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...