piątek, 10 sierpnia 2012

Naleśniki z mąki orkiszowej


Kolejny eksperyment w kuchni - naleśniki z mąki orkiszowej - nie za bardzo zamierzony, poprostu nie miałam zwykłej mąki, więc użyłam tej co była :)
I co?
Udało się! Chociaż młodzież kręciła nosem jak się dowiedziła, że to takie zdrowe... :D

A proporcje takie jak przy zwykłej mące, czyli:


  • 250g mąki - u mnie taka jak na zdjęciu poniżej
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • szklanka letniej wody (jak macie w domu to mineralna gazowana byłaby super)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju (u mnie ostatnio ryżowy)
  • olej do smażenia (ja czasami smażę na słoninę, czyli smaruję gorącą patelnię małym kawałkiem słoniny) - jak dajecie oleju do ciasta to można smażyć praktycznie na suchej patelni
  • do podania - serek homogenizowany waniliowy i borówki amerykańskie

Smacznego!



4 komentarze:

  1. jestem naleśnikożercą! <3
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie naleśniki to zdecydowanie coś dla mnie. :) Uwielbiam je, a zrobione z mąki pełnoziarnistej stanowią wartościowe śniadanie, obiad, a nawet kolację ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak było, zjedliśmy je na 3 posiłki :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...