czwartek, 27 września 2012

Chiński makaron ze śliwką i polędwiczką wieprzową


Chińszczyznę robimy często, bo wszyscy lubią a dodatkowo robi się ją ino migiem...

Składniki dla 4 osób:

  • opakowanie chińskiego makaronu, ja używam takiego - link
  • polędwiczka wieprzowa ok. 40 dag
  • 6 dużych śliwek
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 cm korzeń imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka miodu płynnego
  • po 1 łyżeczce trawy cytrynowej i pasty z kolendry
  • 2 łyżki oleju sezamowego

Polędwiczki pokroić na kawałęczki mniej więcej 2x2 cm, zamarynować w łyżce oleju, sosie sojowym, miodzie, rozciśniętym czosnku i startym na tarce lub drobno pokrojnym imbirze. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, odstawić.
W woku zagrzać resztę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w dość spore piórka, wrzucić mięso (bez marynaty), podsmażyć 2 minuty, dodać marynatę, trawę cytrynową i kolendrę, śliwki pokrojone w ośemki (po wyjęciu pestek oczywiście), smażyć 2 minuty, dodać makaron, zamieszać, polać olejem sezamowym i nakładać na talerze...

Szybko, co?



8 komentarzy:

  1. Egzotycznie ;) Nie zwykłam jeśc makaronu ze śliwką i mięsem, ale coś czuję, że smakuje to co najmniej dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się bałam jak wyjdzie, ale się udało :)

      Usuń
  2. ach, ale fajny przepis. lubie mieso ze sliwka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory próbowałam jedynie w schabie nadziewanym śliwkami suszonymi...

      Usuń
  3. IDEALNY ZESTAW,,A JAK SMAKOWICIE WYGLADA:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...