sobota, 15 września 2012

Świderki pełnoziarniste z boczkiem, patisonem, pomidorem i tymiankiem cytrynowym


Świderki pełnoziarniste z boczkiem, patisonem, pomidorem i tymiankiem cytrynowym od Pana Ziółko... mieszkam na wsi, robię zakupy głównie na bazarku, w sobotę warzywa u Pana Ziółko i wracam z takimi na przykład okazami:


Tym razem będzie danie z patisonem i tymiankiem cytrynowym.

Składniki dla 2 osób:
  • pół opakowania świderek (świderków?) pełnoziarnistych
  • 15 dag boczku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 malutkich patisonów
  • 2 pomidory
  • 1 chili
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka tyminaku cytrynowego

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Patisony umyć, pokroić w większą kostkę, dorzucić na patelnię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na cząstki i dorzucić. Chili wypestkować, drobniutko posiekać i dorzucić do sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać tymianek, poddusić przez 5 minut. Wymieszać z makaronem, udekorować kilkoma listkami tymianku.

Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...