Świderki pełnoziarniste z boczkiem, patisonem, pomidorem i tymiankiem cytrynowym od Pana Ziółko... mieszkam na wsi, robię zakupy głównie na bazarku, w sobotę warzywa u Pana Ziółko i wracam z takimi na przykład okazami:
Tym razem będzie danie z patisonem i tymiankiem cytrynowym.
Składniki dla 2 osób:
- pół opakowania świderek (świderków?) pełnoziarnistych
- 15 dag boczku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5-6 malutkich patisonów
- 2 pomidory
- 1 chili
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka tyminaku cytrynowego
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
W tym czasie na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, cebulę i czosnek. Patisony umyć, pokroić w większą kostkę, dorzucić na patelnię. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na cząstki i dorzucić. Chili wypestkować, drobniutko posiekać i dorzucić do sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać tymianek, poddusić przez 5 minut. Wymieszać z makaronem, udekorować kilkoma listkami tymianku.
Smacznego!
Nigdy nie jadłam patisonów;)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie trzeba to nadrobić ;)
Usuń