Kolacja sprzed dwóch dni - muszle makaronowe nadziewane szpinakiem z ricottą i fetą, zapiekane z mozarellą, w sosiku bakłażanowo-pomidorowym z własnej spiżarni... zdjęcie słabe mi wyszło ale danie było takie pyszne, że szkoda nie pokazać...
Składniki dla 4 osób:
- 16 muszli
- ok. 1/2 kg liści szpinaku
- opakowanie ricotty
- pół kostki fety
- mozarella
- słoiczek takiego sosiku - przepis na sos
Muszle gotujemy odrobinę krócej niż w przepisie na opakowaniu, ja swoje gotowałam 12 minut zamiast 15, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Wszystkie operacje przeprowadzamy bardzo ostrożnie, żeby ich nie uszkodzić, najlepiej ugotować kilka sztuk więcej, bo coś tam napewno nam się zepsuje...
Szpinak umyć i zblanszować, czyli sparzyć wrzątkiem na sicie, dokładnie, żeby wrzątek dostał się do każdego listka. Po ostudzeniu pokroić, połączyć z ricottą i drobniutko pokrojoną fetą. Farszem napełniać muszle i układać je w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym masłem. Polać sosem, ułożyć na muszlach cienko pokrojoną mozarellę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Smacznego!
Składniki wyśmienite. Nie mogło być inaczej, musiało być dobre:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Było, było, jedynie zdjęcie zawiodło... :(
Usuń