wtorek, 13 listopada 2012

Alzacka baba drożdżowa - Kouglof


Któregoś wieczoru przed snem oglądałam program kulinarny, w którym przygotowywane były te babki, tak mnie wzięło, że musiałam ją następnego dnia zrobić!
I tak nam się spodobała, że postanowiliśmy również taką upiec na Święta, więc proponuję ją Wam jako wypiek Bożonarodzeniowy... Jej smak, zapach a szczególnie te rodzynki i przypieczone migdały już w listopadzie przywołały atmosferę świąteczną :)


Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 100 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże garści rodzynek
  • kieliszek rumu
  • kilka migdałów obranych ze skórki

Rodzynki sparzyć wrzątkiem, wsypać do miseczki, zalać rumem i odstawić.
Mleko delikatnie podgrzać, dodać łyżkę cukru, drożdże rozkruszyć i wrzucić do mleka, dodać łyżkę mąki, masę rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
Przesianą mąkę wymieszać z solą, pozostałym cukrem, roztrzepanymi jajkami i rozczynem. Wyrobić ciasto, w trakcie dodać roztopione i ostudzone masło, wyrabiać aż zacznie odchodzić od rąk. Dodać odcedzone rodzynki, wyrobić przez chwilę, uformować kulę, oprószyć ją delikatnie mąką, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę. Wyrośnięte ciasto wyrobić kilkoma ruchami rąk, włożyć do formy wysmarowanej masłem. W każde zagłębienie formy włożyć po jednym migdale, po wyjęciu upieczone migdały będą jej pięknym i smakowitym zwieńczeniem. Ja swoją piekłam w glinianej formie o średnicy 23 cm. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośniętą babę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 minut.
Po wyjęciu studzimy na kratce i obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wiele o niej słyszałam, ale jeszcze nigdy nie jadłam! Wygląda bosko!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna. Mój mąz oszaleje na jej punkcie (jeśli mi wyjdzie). Zapisuję!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...