Łososiowi niewiele potrzeba, odrobina przypraw, kilkanaście minut w piekarniku, delikatne i nieprzytłaczające go dodatki...
Składniki dla 4 osób:
- 1/2 kg świeżego łososia
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka pieprzu cytrynowego
- średni kalafior
- 1 l mleka
- 1/3 kostki masła
- sól do smaku
Umytego i podzielonego na porcje łososia obtaczamy w sosie sojowym i pieprzu, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy na blachę wyłożoną papieram do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni na 10-15 minut.
Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do garnka z mlekiem i gotujemy do miękkości. Odlewamy mleko, ale nie wylewamy, zostawmy go jak puree będzie za gęste, można je rozrzedzić właśnie tym mlekiem. Miksujemy kalafiora z masłem i odrobiną soli na puree.
Na talerzu rozsmarowujemy mus z kalafiora, na to nakładamy porcję łososia i polewamy odrobinę sosem z pieczenia.
Smacznego!
U mnie też był dziś na obiad łosoś:). Pyszności
OdpowiedzUsuńŁosoś to nasza ulubiona ryba :)
Usuń