środa, 28 listopada 2012

Poprostu łosoś na kołderce z puree kalafiorowego


Łososiowi niewiele potrzeba, odrobina przypraw, kilkanaście minut w piekarniku, delikatne i nieprzytłaczające go dodatki...

Składniki dla 4 osób:

  • 1/2 kg świeżego łososia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka pieprzu cytrynowego
  • średni kalafior
  • 1 l mleka
  • 1/3 kostki masła
  • sól do smaku

Umytego i podzielonego na porcje łososia obtaczamy w sosie sojowym i pieprzu, odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy na blachę wyłożoną papieram do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni na 10-15 minut.
Kalafiora myjemy, dzielimy na mniejsze cząstki, wrzucamy do garnka z mlekiem i gotujemy do miękkości. Odlewamy mleko, ale nie wylewamy, zostawmy go jak puree będzie za gęste, można je rozrzedzić właśnie tym mlekiem. Miksujemy kalafiora z masłem i odrobiną soli na puree.
Na talerzu rozsmarowujemy mus z kalafiora, na to nakładamy porcję łososia i polewamy odrobinę sosem z pieczenia.

Smacznego!





2 komentarze:

  1. U mnie też był dziś na obiad łosoś:). Pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...